Psihične težave

Svet, ki ga živimo, posamezniku ni naklonjen. Pogosto se zgodi, da ta ni več vrednota ne za svoje bližnje, ne za okolico in družbo kot tako. Ko se tega zave, boli. V kolikor se tem občutkom pridružijo tudi materialni problemi, strah, zaskrbljenost, ali pa težave z zdravjem in izgorelostjo, se to pozna tudi na njegovi psihofizični kondiciji.

Zato so psihične težave, kot so depresija, anksioznost, panična motnja, obsesivno kompulzivna motnja, fobije, izgorelost…., nekaj, kar vse bolj obvladuje in obremenjuje ne samo odrasle, pač pa tudi otroke in mladostnike, posledično pa močno načenja naše prepričanje oziroma mnenje o svoji lastni vrednosti.

Ste že kdaj doživeli panični napad? Ste imeli občutek, kot da boste umrli, ali pa, da izgubljate razum? Ste ob tem drhteli, se znojili, občutili slabost, bolečino v prsih, odrevenelost … Je vse skupaj prišlo iznenada in povsem nenapovedano? Vas je strah, kdaj se bo spet ponovilo? Če se prepoznate vsaj v štirih simptomih, ste z veliko verjetnostjo doživeli napad panike.

Čutite tesnobo, nemir, ste pretirano zaskrbljeni, vas ta zaskrbljenost izčrpava in je ne morete obvladovati? Potem verjetno trpite za katero od oblik anksiozne motnje.

Imata morda ekscesivni strah pred objekti, aktivnostjo, ali situacijo, ki sicer ni nevarna, a bi se ji vseeno najraje izognili? Je strah, ki ga čutite, nenehno prisoten? Si kljub temu, da veste, da je strah iracionalen, ne morete pomagati? V tem primeru po vsej verjetnosti trpite za eno od fobij. Lahko ste se prepoznali v strahu pred živalmi, višino, dvigalom, letalom, boleznijo, krvjo ... Lahko pa je vaš strah vezan na javno nastopanje, ali drugo situacijo, kjer imate občutek, da vas gledajo in ocenjujejo drugi. Mogoče pa imate strah pred zaprtimi prostori in vas misel, da bo beg od tam nemogoč, hromi.

So skrbi glavni razlog vašega ponavljanja nesmiselnih ritualov, potrebe po nenehnem preverjanju, ali so vrata zaklenjena, štedilnik izklopljen, nenehnega umivanja rok ... Verjetno trpite za obsesivno kompulzivno motnjo

Prevzemate odgovornost nase za vse slabe dogodke, pozitivne pa pripisujete drugim, doživljate občutek nemoči, ki vodi v obup? Se ob tem počutite nevredni, brezvoljni, razdražljivi, slabo spite in imate motnje koncentracije in spomina? Obstaja možnost, da imate depresijo.